Rezerwat “Bór na Czerwonem”
Już od pierwszych kroków czuję urok tego miejsca.
Parking jest tuż przed wejściem do rezerwatu, choć jedynie na parę samochodów. Mapa: https://goo.gl/maps/JCyehWAyvZECzwZDA
Rezerwat ma powierzchnię 2 hektarów. Został utworzony w 1925r. Dopiero w 1956r. dzięki Prof. Władasławowi Szaferowi powiększono rezerwat o 47 ha nadając mu wtedy nazwę “Bór na Czerwonem”. Następnie w 2001r. po raz kolejny została powiększona powierzchnia rezerwatu, tym razem o 64 ha. Jest to jedyny rezerwat torfowiskowo – leśny w Polsce zawierający torfowiska Kotliny Orawsko – Nowotarskiej. Zachowały się w nim zróżnicowane i dobrze wykształcone biocenozy leśne, przejściowe i torfowiskowe.
Przez rezerwat poprowadzona jest ścieżka edukacyjna oraz nowo powstały taras widokowy.
Z tarasu widokowego przy ładnej pogodzie widać Tatry.
Przechadzając się ścieżką mijamy urokliwe miejsca.
Spacer zajął Nam 1,5h, z wieeeeeloma przystankami.
Wracając wstępujemy na pyszne jedzenie do restauracji Absynt w Nowym Targu. Lody z przepisu M.Gessler są obłędne! Mieliśmy to szczęście, że zwiedzaliśmy Bór na Czerwonem 01.11.2020r. jak jeszcze restauracje mogły przyjmować gości. Link: https://absynt-nowytarg.pl/menu